Zoeken
  • Annemarie Balk

Mentale druk

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021


Op 16 jarige leeftijd krijgt een lange slanke blonde sportieve puber te horen van haar internist, dat zij de rest van haar leven zichzelf zal moeten spuiten. Enige informatie ontbreekt betreft de psychische druk, die een chronische ziekte met zich meebrengt. Diabetes type I is de diagnose.


Als puber sta je al voor veel keuzes, laat staan als je brein ook nog 24/7 achterwacht houdt, want dat overkomt je, als je niet onnodig in de problemen wilt raken. Helaas heb je niet alles in de hand.


Positiviteit, zelfspot en humor zorgen ervoor, dat zij zich niet laat afschrikken en keer op keer doorgaat. Vallen en weer opstaan. Iedere uitdaging betekent mentale druk, dus groei. Met alleen spuiten was zij nooit zover gekomen. Ook na meerdere tegenslagen kom je nog steeds sterker uit de strijd, hoe ongeloofwaardig dat ook lijkt.


Spuiten, prikken, controleren is vervelend, de juiste bloedsuikers op orde houden een dagtaak, het staat niet in verhouding tot de mentale druk die het leven met diabetes I met zich meebrengt. Een burn out ligt makkelijk op de loer. Eigenlijk zijn we allemaal perfectionisten. We proberen zo goed mogelijk de dag door te komen door onze suikerstanden optimaal te regelen, dan nog worden we vaker teleurgesteld, dan we hopen. Ook al is in veel gevallen een chronische ziekte een lichamelijke kwestie, het is ons brein dat overuren maakt.
15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

"IK"