Verken je onzichtbare wereld!

in Persoonlijke verhalen

Als je chronisch ziek bent, wat gaat er dan allemaal door je heen? Waar loop je tegenaan? Dit kunnen ook dingen zijn die je onbewust bezig houden of in de weg zitten om voluit te kunnen leven.

Ik schreef een boek over de onzichtbare wereld achter een chronische ziekte. Dat kan diabetes type 1 zijn, zoals in mijn geval, maar ook epilepsie, parkinson, een chronische huidziekte of misschien wel het vermoeidheidssyndroom bijvoorbeeld.

Bij een chronische ziekte is de ervaring dat je vrijwel altijd aan staat in het hoofd. Het is ook niet niks als je 24/7 je chronische ziekte in goede banen moet leiden en daarnaast nog je werk of studie goed wilt doen. En natuurlijk moet er ook nog geleefd worden en als dat niet helemaal lukt dan valt genieten vaak als eerste weg en dat is best frustrerend.

De mentale druk wordt dan alleen maar groter en nog meer gevoed door schaamte, eenzaamheid, kwetsbaarheid, imperfectie en vaak meer willen dan je op dat moment kunt.

Ik heb jaren in de overlevingsstand gestaan. Daar ben ik vanaf. De mentale druk is er nog steeds, daar ontkom ik niet aan. Ik weet alleen nu wel hoe daar mee om te gaan en hoe het anders te ervaren.

Wil jij inzicht krijgen in de onzichtbare wereld achter jouw chronische ziekte of van iemand die je kent, dan heb je misschien iets aan mijn boek ‘Prikken & spuiten - De onzichtbare wereld achter een chronische ziekte’.

Uit de overlevingsstand geraken is het beste wat me is overkomen!

chronische ziekte

Terug naar overzicht